Adem je verlangen – de terugkeer van het licht

Midwinter terugkeer van het licht
Midwinter – terugkeer van het licht

Vanmorgen gaf ik de laatste ademsessie van dit jaar – en dat vond ik heel mooi, want vandaag, 21 december, is het Midwinter. Midwinter, ik hou er van. Midwinter, de winterzonnewende – de kortste dag en de langste nacht van het jaar – de omkering van de duisternis naar het licht. Al duizenden jaren wordt rond Midwinter het feest van het licht gevierd – de terugkeer van het licht, door het lengen van de dagen… Het is voor mij zo mooi wat we met ademen doen: we ademen licht in (letterlijk, verse zuurstof, onze belangrijkste voeding) en het duister – dat wat we niet meer nodig hebben (letterlijk en figuurlijk onze afvalstoffen, dat wat ons niet meer dient) uit.

Meer en meer ont-wikkeld

Een prachtige dag dus voor een ademsessie. Een ademsessie met een vrouw, die een prachtig groeiproces heeft doorgemaakt in het afgelopen jaar. Eigenlijk is “ontwikkeling” een beter woord, want ze heeft zich zelf letterlijk meer en meer “ont-wikkeld” en heeft nu de moed om zichzelf te laten zien, haar prachtige, lieve, mooie, krachtige, echte zelf, en van daaruit, vanuit haar hart, verbinding te maken met anderen.

De schoonheid van verlangen

hartsverlangen
hartsverlangen

Het werd een sessie over verlangen in verbinding met je hart. Verlangen, wat een prachtig woord, een prachtig gegeven, want het heeft zo ongelofelijk veel kanten. Verlangen is wat ons in beweging brengt als mensen. Als er geen verlangen is, is er ook geen levensenergie die kan stromen, komen we als mens dus niet in beweging – er is niets wat ons dan inspireert of beweegt… Maar als er heel veel verlangens zijn, of er is een heel groot verlangen, kan de kloof tussen onze huidige situatie en waar we graag zouden willen zijn onoverbrugbaar lijken. Dat kan natuurlijk heel veel energie in beweging brengen – dat we alles op alles gaan zetten om ons verlangen waar te maken – maar het kan ook verlammend werken. Als een verlangen te abstract is – bijvoorbeeld het verlangen naar liefde – kan het ook onbereikbaar lijken. Zoals mijn cliënt het vanmorgen heel mooi zei: dan duw je het verlangen van je af!

Alles is er al – heel dicht bij jezelf

Het is mooi om het verlangen heel dicht naar je toe te halen: te kijken wat je hier, in dit moment mag loslaten of mag toelaten, om een kleine stap in de richting van je verlangen te zetten…te vragen aan je hart, wat die stap kan zijn. En dat dan diep te ademen – het duister los te laten – alles wat je van je verlangen verwijderd houdt – en het licht in te ademen – elk stapje wat je dichter bij wat je verlangt brengt.

En dan kan zomaar de verrassende ervaring zijn: waar ik naar verlang, dat ís er al, heel dicht bij mijzelf – ik hoef er alleen maar aandacht aan te geven. Je terugkeer naar het licht…

Ik wens jullie allemaal een mooie Midwinter toe, geniet van de terugkeer van het licht!